| Λεξικό| Καρδιακή ανεπάρκεια | Αιφνίδιος θάνατος | Συγκοπή |

  

Συμπτώματα καρδιακών παθήσεων
Στεφανιαία νόσος

Υπέρταση

Υπερλιπιδαιμία
Καρδιακή ανεπάρκεια
Βαλβιδοπάθειες
Μυοκαρδιοπάθειες
Συγκοπή-Λιποθυμία
Αγγειακά επεισόδια

Σακχαρώδης διαβήτης

Αρρυθμίες

Παχυσαρκία
Όγκοι της καρδιάς
Καρδιά και σεξ
Άλλες καρδιακές παθήσεις

 

 

Πως θα αντιμετωπίσετε την υπέρταση

Εφόσον ο γιατρός σας διαγνώσει ότι έχετε υπέρταση, τότε θα σας πει να..

 • Μη βάζετε επιπλέον αλάτι στα φαγητά.

 • Περιορίστε την κατανάλωση έτοιμων τροφών, γιατί περιέχουν πολύ αλάτι.

 • Περιορίστε το κάπνισμα και αν μπορείτε κόψτε το.

 • Μην ξεπερνάτε το όριο στην κατανάλωση αλκοόλ (όχι πάνω από 2 ποτηράκια κρασί την ημέρα για τους άνδρες και 1-2 ποτηράκια για τις γυναίκες). Το αλκοόλ σε μικρή ποσότητα προκαλεί διαστολή στα αγγεία, ευνοώντας την πτώση της πίεσης, ενώ σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί σπασμό των αγγείων.

 • Αν είστε παχύσαρκος, προσπαθήστε να ελαττώσετε το βάρος σας.

 • Ασχοληθείτε με κάποια ήπια μορφή άσκησης. Μην κάνετε όμως γυμναστική με μεγάλα βάρη, γιατί έτσι αυξάνεται απότομα η πίεση.

 • Προσπαθήστε να αποβάλετε το άγχος.

 • Αν έχετε αυξημένη χοληστερίνη, προσπαθήστε να τη μειώσετε αποφεύγοντας τις λιπαρές τροφές. (H χοληστερίνη σε συνδυασμό με την υπέρταση επιδεινώνουν την κατάσταση των αγγείων.)

Αν ο οργανισμός δεν ανταποκριθεί και η πίεση εξακολουθεί να είναι υψηλή, τότε ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή, η οποία όμως δεν είναι προκαθορισμένη. Η επιλογή των φαρμάκων και η διάρκεια της αγωγής εξαρτώνται από την ηλικία, το σωματικό βάρος, άλλες παθήσεις του ασθενούς (σακχαρώδης διαβήτης, νόσοι των νεφρών, των πνευμόνων και των αγγείων), καθώς και από τις τυχόν αυξημένες τιμές της χοληστερίνης.

 

Γι’ αυτό το λόγο είναι μεγάλο λάθος η λήψη φαρμάκων χωρίς τη συνταγή του γιατρού, επειδή τα παίρνει κάποιος γνωστός. Η λήψη φαρμάκων για την υπέρταση δεν σημαίνει φυσικά ότι μπορείτε να τρώτε αλάτι χωρίς μέτρο ή να πίνετε αλκοόλ άφοβα. Όλοι οι περιορισμοί του πρώτου σταδίου εξακολουθούν να ισχύουν, προκειμένου να έχετε ένα θετικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.

H υπέρταση που δεν αντιμετωπίζεται εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τα νεφρά (αρρυθμίες και καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικά επεισόδια, νεφρική ανεπάρκεια).

 

Υψηλή πίεση δεν σημαίνει απαραίτητα και υπέρταση

Η διάγνωση της υπέρτασης γίνεται όταν, ύστερα από διαδοχικές μετρήσεις, διαπιστώνονται η άνοδος και η παραμονή των τιμών της πίεσης πάνω από τα φυσιολογικά όρια. Γι’ αυτό, αν μία μεμονωμένη μέτρηση δείξει ότι η πίεση είναι ανεβασμένη, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ασθενής πάσχει από υπέρταση. Χρειάζεται μια συστηματική παρακολούθηση της πίεσης για ένα μήνα περίπου, την ίδια ώρα, έτσι ώστε ο γιατρός να βγάλει διάγνωση για αρτηριακή υπέρταση. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει εξάρτηση από το πιεσόμετρο, γιατί η μέτρηση της πίεσης πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας οδηγεί στην αύξησή της.

Οι υπερτασικοί ασθενείς παραπονιούνται συνήθως για πονοκεφάλους, εξάψεις, ζάλη και δύσπνοια είναι δυνατόν όμως να μην εκδηλώσουν κάποιο σύμπτωμα. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, ο υπερτασικός ασθενής ανακαλύπτει το πρόβλημα τυχαία. Γι’ αυτό επιβάλλεται στον ετήσιο έλεγχο, αλλά και όποτε σας δίνεται η ευκαιρία, να μετράτε την πίεσή σας.

  

Λιγότερο αλάτι για γερή καρδιά και αγγεία

Οι ενήλικες πρέπει να μειώσουν την ημερήσια πρόσληψη άλατος στα 6 γραμμάρια την ημέρα (ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα κουταλάκι του καφέ), αν θέλουν να ελαττώσουν την αρτηριακή τους πίεση και τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.

Όπως ανακοίνωσε το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο (MRC), της Βρετανίας, τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία για τη σχέση του άλατος με την υγεία υποδηλώνουν ότι αν μειωθεί η κατανάλωση άλατος κατά 3,5 γραμμάρια ημερησίως (από τα 9,5 γραμμάρια που καταναλώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, στα 6), θα υπάρξει μείωση κατά 13% στα εγκεφαλικά και κατά 10% στη στεφανιαία νόσο.

Το αλάτι αποτελείται κατά 40% από νάτριο και κατά 60% από χλώριο. Το νάτριο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στον οργανισμό, καθώς και για τη μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων. Ωστόσο, 1 γραμμάριο την ημέρα είναι αρκετό για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες.

Το πολύ αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση – και η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών ασθενειών. Η αύξηση της πιέσεως οφείλεται στο ότι το νάτριο προκαλεί κατακράτηση υγρών και οι περιττές ποσότητες νερού μέσα στα αγγεία, αυξάνουν την πίεση σε αυτά.

Όπως εξήγησαν οι ειδικοί, ποσοστό έως 75% του άλατος που καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος κρύβεται σε τρόφιμα, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα (λ.χ. αλλαντικά), το τυρί, τα δημητριακά, το ψωμί, τα έτοιμα γεύματα, τα πατατάκια, οι αλατισμένοι ξηροί καρποί και γενικώς τα αλμυρά εδέσματα.

Γι’ αυτό τον λόγο, συνιστούν στους καταναλωτές να προσθέτουν στο φαγητό τους όσο το δυνατόν λιγότερο αλάτι και να διαβάζουν τις συσκευασίες των τροφίμων, ώστε να εντοπίζουν το αλάτι που περιέχουν και το οποίο αντιστοιχεί στην περιεκτικότητα σε νάτριο.

 

Αρτηριακή υπέρταση και αλάτι

 

Από όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την υπέρταση, κανένα δεν είναι πιο αντιφατικό από το αλάτι, και συγκεκριμένα το νάτριο που περιέχεται στο αλάτι. Η παρατήρηση αυτή προέρχεται από τις μελέτες που δείχνουν ότι η μείωση του νατρίου μειώνει την πίεση αν είστε «ευαίσθητοι στο αλάτι».

Ο ρόλος του νατρίου

Πηγές Νατρίου

 

 • 1 % πόσιμο νερό

 • 11% μαγειρικό αλάτι

 • 11% αλάτι που περιέχουν οι τροφές

 • 77% βιομηχανο-ποιημένες τυποποιημένες τροφές

Το νάτριο είναι ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο. Ο κύριος ρόλος του είναι η διατήρηση της σωστής ισορροπίας των υγρών του σώματος. Επίσης, βοηθά στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων που επηρεάζουν τη σύσπαση και τη χαλάρωση των μυών.

Παίρνετε νάτριο από τις τροφές που καταναλώνετε. Πολλές τροφές περιέχουν ούτως ή άλλως νάτριο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό νατρίου προέρχεται από μείγματα νατρίου που προστίθενται στις τροφές κατά την επεξεργασία και κατά την προετοιμασία στο σπίτι. Το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) είναι η πιο συνηθισμένη πηγή νατρίου. Αποτελείται από 40% νάτριο και 60% χλώριο.

Καθημερινά χρειάζεστε τουλάχιστον 500 χιλιοστόγραμμα (mg) νατρίου. Αυτό είναι λίγο παραπάνω από 1/4 του κουταλιού του γλυκού αλάτι. Ωστόσο, οι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλώνουν 3.000 με 4.000 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα.

Τα νεφρά ρυθμίζουν την ποσότητα νατρίου στον οργανισμό. Όταν τα επίπεδα νατρίου είναι χαμηλά, συγκρατούν νάτριο. Όταν είναι υψηλά, αποβάλλουν την επιπλέον ποσότητα μέσω των ούρων. Μερικές φορές, ωστόσο, τα νεφρά δεν μπορούν να αποβάλλουν αρκετό νάτριο. Το επιπλέον νάτριο αρχίζει να συσσωρεύετε στο αίμα και, επειδή το νάτριο συγκρατεί το νερό, ο όγκος του αίματος αυξάνεται. Η καρδιά πρέπει να λειτουργήσει πιο έντονα για να μεταφέρει τον αυξημένο όγκο αίματος μέσα στα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας την πίεση στις αρτηρίες. Οι ασθένειες της καρδιάς, των νεφρών, του ήπατος και των πνευμόνων μπορούν να οδηγήσουν σε αδυναμία ρύθμισης του νατρίου. Επίσης, ορισμένα άτομα είναι απλώς πιο ευαίσθητα στα υψηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα.

Ευαισθησία στο νάτριο

Η αντίδραση κάθε οργανισμού στο νάτριο είναι διαφορετική. Ορισμένα άτομα -υγιείς ενήλικοι αλλά και τα υπερτασικά άτομα-μπορούν να καταναλώσουν όσο νάτριο θέλουν και να μην επηρεαστεί καθόλου η πίεση τους.

Για άλλα άτομα η υπερβολική ποσότητα νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης και σε εμφάνιση υπέρτασης. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ευαισθησία στο αλάτι ή το νάτριο. Περίπου το 40% των υπερτασικών ατόμων έχουν ευαισθησία στο νάτριο. Η πάθηση είναι πιο συνηθισμένη στους μαύρους αφροαμερικανικής καταγωγής και στους ενηλίκους άνω των 65 ετών. Επίσης, τα διαβητικά άτομα είναι πιο ευαίσθητα στα υψηλά επίπεδα νατρίου. Το ακριβές αίτιο αυτής της πάθησης δεν είναι γνωστό. Η γενετική μπορεί να παίζει ρόλο σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά ανάμεσα στους μαύρους.

Δεν υπάρχει απλός τρόπος για να καταλάβετε αν είστε ευαίσθητοι στο νάτριο, εκτός από το να περιορίσετε την κατανάλωση νατρίου και να παρατηρήσετε αν θα μειωθεί η πίεση σας. Μια ιατρική εξέταση μπορεί να δείξει την αντίδραση σας στα διάφορα επίπεδα νατρίου, αλλά αυτή η εξέταση δεν είναι πρακτική και απαραίτητη. Αν είστε ευαίσθητοι στο νάτριο, ακολουθήστε μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο για να μειωθεί η πίεση σας. Αν έχετε υπέρταση, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει διουρητικά φάρμακα που αποβάλλουν τα επιπλέον υγρά από το αίμα. Ακόμα κι αν παίρνετε κάποιο διουρητικό, δεν πρέπει να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες νατρίου. Αν το κάνετε, το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει την απώλεια μεγάλων ποσοτήτων από άλλα βασικά μεταλλικά στοιχεία, όπως κάλιο και μαγνήσιο.

Πρόσφατες συστάσεις

Το Κρατικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Υπέρτασης, που χορηγείται από τα Κρατικά Ινστιτούτα Υγείας, συνιστά σε όλους τους Αμερικανούς να περιορίσουν το νάτριο στα 2,4 γραμμάρια την ημέρα. Αυτό ισούται με μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Πολλοί γιατροί και οργανισμοί υποστηρίζουν αυτή την άποψη.

Οι λόγοι είναι οι εξής:

 • Αν έχετε υπέρταση και είστε ευαίσθητοι στο νάτριο, η μείωση του νατρίου μπορεί να μειώσει την πίεση σας. Ο περιορισμός του νατρίου σε συνδυασμό με άλλες αλλαγές του τρόπου ζωής, όπως μια υγιεινή διατροφή και διάφορες δραστηριότητες, μπορεί να είναι αρκετός για την αποφυγή φαρμάκων που μειώνουν την πίεση.
 • Αν παίρνετε φάρμακα για την πίεση, ο περιορισμός του νατρίου μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.
 • Αν κινδυνεύετε από εμφάνιση της υπέρτασης, ο περιορισμός του νατρίου σε συνδυασμό με άλλες αλλαγές του τρόπου ζωής μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη της ασθένειας.
 • Αν είστε υγιείς, ο περιορισμός του νατρίου ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής είναι ασφαλής και λογικός. Επίσης, μπορεί να εμποδίσει τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας καθώς θα μεγαλώνετε, τη στιγμή που η υπέρταση είναι πιο επικίνδυνο να εμφανιστεί και αυξάνεται η ευαισθησία στο νάτριο.

Παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί ότι η μείωση του νατρίου μειώνει τον κίνδυνο της υπέρτασης, μελέτες σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού δείχνουν ότι όταν το άτομο περιορίζει το νάτριο η πίεση μειώνεται. Επίσης, μειώνεται και ο αριθμός των θανάτων από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέσο άτομο -ειδικά ένα άτομο με οικογενειακό ιστορικό στην υπέρταση- μπορεί να επωφεληθεί από τη μείωση του νατρίου.

Η αντίθετη άποψη

Εδώ και 30 χρόνια, από τότε που ακούστηκε η άποψη ότι όλοι οι Αμερικανοί πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση νατρίου, έχει ξεκινήσει μια αντιπαράθεση-κυρίως επειδή πολλές από τις πληροφορίες σχετικά με το νάτριο και την υπέρταση δεν είναι σαφείς και μπορούν να ερμηνευτούν με διάφορους τρόπους. Επίσης, τα αποτελέσματα κάποιων πιο πρόσφατων μελετών δεν έχουν βοηθήσει να δοθεί ένα τέρμα σε αυτή τη διαφωνία. Τρία βασικά θέματα προκαλούν την αντιπαράθεση:

 • Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όταν ορισμένα άτομα με φυσιολογική πίεση περιορίζουν την κατανάλωση νατρίου, η πίεση τους μειώνεται ελάχιστα, αν όχι καθόλου.
 • Οι πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι η απώλεια βάρους και η διατροφή που περιέχει κυρίως ίνες, φρούτα,  λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και μέτρια επίπεδα νατρίου είναι πιο σημαντικοί παράγοντες για τον έλεγχο της πίεσης από ότι απλώς και μόνο η μείωση του νατρίου.
 • Μια μελέτη του 1998 που δημοσιεύτηκε στην ιατρική εφημερίδα The Lancet έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν πολύ λίγο νάτριο υπέστησαν αργότερα περισσότερες καρδιακές προσβολές από ότι τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερο νάτριο. Τουλάχιστον άλλη μία παλιότερη μελέτη κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα.

Οι υπάλληλοι του Εθνικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος για την Υπέρταση παρακολουθούν όλες τις επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με το νάτριο και την πίεση. Η θέση τους είναι ότι όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο περιορισμός του νατρίου είναι ασφαλής και λογικός. Πιστεύουν επίσης ότι για τα άτομα που είναι ευαίσθητα στο νάτριο, ο έλεγχος στην κατανάλωση του νατρίου είναι τόσο σημαντικός όσο και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η σωστή διατροφή και η απώλεια βάρους. Επίσης, παρόλο που ο περιορισμός του νατρίου μπορεί να ωφελήσει ελάχιστα κάποια άτομα, συνολικά μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην αποφυγή μελλοντικών ασθενειών και στη μείωση των εγκεφαλικών και των καρ­διακών προσβολών που έχουν σχέση με την υπέρταση.

Τι πρέπει να κάνετε

Αν ο γιατρός σας ή ο διαιτολόγος σας συμβουλεύσει να περιορίσετε το νάτριο για να μειώσετε την πίεση σας, θα πρέπει να ακολουθήσετε τη συμβουλή του. Ακόμα κι αν δε σας πει να μειώσετε το νάτριο, θα πρέπει να προσπαθήσετε να περιορίσετε την ποσότη­τα που καταναλώνετε καθημερινά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε το νάτριο που καταναλώνετε:

Τρώτε περισσότερο φρέσκα και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα φρέσκα τρόφιμα περιέχουν συνήθως λιγότερο νάτριο από ότι τα επεξεργασμένα. Τα φρέσκα λαχανικά περιέχουν λιγότερο νάτριο. Τα κονσερβοποιημένα λαχανικά και οι ζωμοί λαχανικών έχουν συνήθως πρόσθετο αλάτι. Τα φρούτα περιέχουν πολύ λίγο νάτριο, είτε είναι φρέσκα είτε κατεψυγμένα είτε κονσερβοποιημένα.

Το νωπό κρέας έχει λιγότερο νάτριο από το ζαμπόν, το μπέικον και τα λουκάνικα. Όλες αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε νάτριο για να βελτιώνεται η γεύση τους και για να συντηρούνται.

Οι σούπες, τα κατεψυγμένα γεύματα και άλλες έτοιμες τροφές έχουν πολύ αλάτι. Τα σνακ, όπως τα τσιπς, το ποπ κορν, τα κράκερς και τα φιστίκια, έχουν και αυτά πολύ αλάτι. Καλό είναι να τα καταναλώνετε σπάνια.

Αναζητάτε προϊόντα χαμηλά σε νάτριο. Ορισμένες επεξεργασμένες τροφές με πολύ νάτριο υπάρχουν και σε συσκευασίες με λιγότερο νάτριο. Τέτοιες τροφές είναι οι σούπες, οι ζωμοί, τα κονσερβοποιημένα λαχανικά και οι χυμοί λαχανικών, το κέτσαπ και η σόγια. Το ότι μια τροφή είναι χαμηλή σε λιπαρά ή θερμίδες δε σημαίνει ότι είναι χαμηλή και σε νάτριο. Μερικές φορές προστίθεται νάτριο σε αυτές τις τροφές για να βελτιωθεί η γεύση τους. Διαβάζετε τις ετικέτες. Οι ετικέτες πάνω στα προϊόντα αναφέρουν την ποσότητα νατρίου σε κάθε μερίδα. Αναφέρουν επίσης αν τα στοιχεία που περιέχουν αλάτι ή νάτριο είναι συστατικά. Αν το νάτριο είναι ένα από τα τρία πρώτα συστατικά που αναφέρονται, το προϊόν είναι υψηλό σε νάτριο. Επίσης, κοιτάξτε και για άλλες πηγές νατρίου, όπως η μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ.

 

 

Το Βήμα του Καρδιοπαθούς

 

Το Blog των καρδιοπαθειών

 

Περισσότερα...


Μάθε για την ανατομία και φυσιολογία της καρδιάς

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πληροφορίες για διατροφή 

και δίαιτες

Η υγιεινή διατροφή εξασφαλίζει γερή καρδιά και σώμα.

Διάβασε  για

 • Δίαιτες

 • Μεσογειακή

    διατροφή

 • Βιταμίνες,

     ιχνοστοιχεία

Περισσότερα.....


Go Shopping!

  

 

Προστάτεψε

μια ζωή 

Μπορείς...

 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την υπέρταση είναι ο κίνδυνος να πάθει ο άρρωστος εγκεφαλική αιμορραγία από απότομη αύξηση της αρτηριακής του πίεσης;

Ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρός. Η υπέρταση αποτελεί παράγοντα που δρα μακροχρονίως βλάπτοντας το τοίχωμα των αρτηριών και αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα νόσησης και θανάτου από έμφραγμα ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην πλειονότητά των περιπτώσεων, το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται όχι από αιμορραγία, αλλά από απόφραξη εγκεφαλικής αρτηρίας, δηλαδή με τον ίδιο μηχανισμό με τον οποίο προκαλείται και το έμφραγμα. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος της άμεσης πρόκλησης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ελαττώνεται απότομα (π.χ., στην ορθοστατική υπόταση) από όσο όταν αυξάνει απότομα η αρτηριακή πίεση σε ένα υπερτασικό άτομο.

  

Η φαρμακευτική θεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται αμέσως μετά τη διαπίστωση της υπέρτασης για να προλαμβάνονται οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η αύξηση της αρτηριακής πίεσης;

Η πρόκληση βλάβης από την υπέρταση είναι μια μακροχρόνια διαδικασία. Όχι σπάνια, άτομα με τιμές διαστολικής ("μικρής") αρτηριακής πίεσης 90-95 mmHg ή τιμές συστολικής ("μεγάλης") αρτηριακής πίεσης 140-150 mmHg που παρακολουθούνται χωρίς φαρμακευτική παρέμβαση, παρουσιάζουν υποχώρηση των τιμών της αρτηριακής τους πίεσης σε κανονικά επίπεδα. Για το λόγο αυτό, όταν η αύξηση της πίεσης είναι σχετικά μικρή, δεν υπάρχει λόγος να σπεύδει κανείς να χορηγήσει θεραπεία πριν να βεβαιωθεί ότι η αύξηση δεν είναι περιστασιακή και άρα παροδική.

 

 

| Home | Καρδιά | Εξετάσεις | Παθήσεις | Επείγοντα | Φάρμακα | Οδηγίες |

| Λεξικό των καρδιολογικών όρων |

| Υπέρταση | Έμφραγμα | Υψηλή χοληστερίνη | Αρρυθμίες |

 

Σοβαρή Υπενθύμιση: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο InCardiology Web Site έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε-ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.

Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το InCardiology προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό το InCardiology δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.

Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο InCardiology από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.

Το InCardiology δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία στείλε e-mail.

Copyright © 1999-2013 InCardiology