| Λεξικό| Καρδιακή ανεπάρκεια | Αιφνίδιος θάνατος | Συγκοπή |

 

Συμπτώματα καρδιακών παθήσεων
Στεφανιαία νόσος

Υπέρταση

Υπερλιπιδαιμία
Καρδιακή ανεπάρκεια
Βαλβιδοπάθειες
Μυοκαρδιοπάθειες
Συγκοπή-Λιποθυμία
Αγγειακά επεισόδια

Σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ)

 

 

 

 

 

 

 

Αρρυθμίες

Παχυσαρκία
Όγκοι της καρδιάς
Καρδιά και σεξ
Άλλες καρδιακές παθήσεις

 

 

Ποια άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου ΙΙ;

 • Οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι (BMI ή Δείκτης Μάζας Σώματος > 25 kg/m2)

 • Όσοι κάνουν καθιστική ζωή

 • Όσοι εμφανίζουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (προδιαβητικοί ασθενείς)

 • Όσοι έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με διαβήτη

 • Οι γυναίκες που παρουσιάζουν διαβήτη κυήσεως ή γεννούν βρέφη με βάρος πάνω από 4 κιλά

 • Οι γυναίκες με  σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

 • Οι υπερτασικοί (Α.Π. > 140/90 mmHg)

 • Όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης, HDL-C (< 35 mg/dl) και αυξημένα τριγλυκεριδίων (> 250 mg/dl) καθώς και οι ασθενείς με ιστορικό αγγειακής νόσου (π.χ. στηθάγχη, έμφραγμα, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο.)

Πρόληψη - Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε ή να καθυστερήσετε την εμφάνιση του διαβήτη τύπου ΙΙ

 • Να χάσετε βάρος και να αθλήστε τακτικά.

 • Να ελέγξετε και να αντιμετωπίσετε όλους τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (δηλ. να διακόψετε το κάπνισμα, να ρυθμίσετε την δυσλιπιδαιμία και την  υπέρταση σας)

 • Να κάνετε εξέταση σακχάρου νηστείας ή δοκιμασία ανοχής γλυκόζης, ειδικά αν είστε παχύσαρκοι ή έχετε στην οικογένειά σας συγγενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Να επαναλάβετε την εξέταση μετά από 3 έτη εφόσον βγει αρνητική. Εάν διαγνωσθεί προδιαβήτης, τότε κάθε 1 - 2 έτη θα πρέπει να γίνεται εξέταση για τυχόν ανάπτυξη διαβήτη.

 

Σακχαρώδης διαβήτης - Η γλυκιά απειλή

Ακόμη και σε παιδιά, ηλικίας 8 και 12 ετών, εμφανίζεται ο σακχαρώδης διαβήτης. Τα παιδιά αυτά πάσχουν από παχυσαρκία και κινδυνεύουν από καρδιαγγειακές επιπλοκές όπως ένας ενήλικας.

Τουλάχιστον 194 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους είναι και 1,5 εκατομμύριο Έλληνες, εκ των οποίων οι 500 χιλιάδες δε γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, σχεδόν 1,7 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως διατρέχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη ή στεφανιαία νόσο εξαιτίας του υπερβολικού σωματικού βάρους, ενώ 194 εκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν ήδη έκδηλο σακχαρώδη διαβήτη. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι το 50% των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη δε θα είχαν εκδηλώσει τη νόσο αν δεν ήταν παχύσαρκοι.

Τα στατιστικά στοιχεία για το διαβήτη και την παχυσαρκία είναι απογοητευτικά:

 • Περίπου 3,2 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως οφείλονται στο διαβήτη κάθε χρόνο, δηλαδή 6 θάνατοι το λεπτό.

 • Η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο επιβίωσης των ατόμων με διαβήτη τύπου II μέχρι και κατά οκτώ χρόνια.

 • Κάθε επιπλέον κιλό αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά περίπου 5%.

 • Τουλάχιστον το 50% των ατόμων με διαβήτη δε γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

 • Περίπου 80% των ατόμων που μαθαίνουν ότι πάσχουν από διαβήτη τύπου II είναι υπέρβαροι.

Ο διαβήτης είναι η τέταρτη αιτία θανάτου, το κύριο αίτιο θανάτου από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, το κύριο αίτιο τύφλωσης και νεφρικής ανεπάρκειας, ενώ οι πάσχοντες από διαβήτη είναι 15 έως 40 φορές πιθανότερο να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό ενός από τα κάτω άκρα.

Οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της δίαιτας και της μέτριας σωματικής δραστηριότητας, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου II έως και κατά 60%.

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία προσβάλλουν ολοένα και περισσότερα παιδιά και εφήβους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των παιδιών με διαβήτη τύπου II, μία νόσος που έως τώρα σχετιζόταν συχνότερα με τους ενήλικες και τους ηλικιωμένους.

Οι μεταβολές του τρόπου ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση, είναι αποτελεσματικές στην καθυστέρηση, και σε πολλές περιπτώσεις στην πρόληψη της έναρξης του διαβήτη τύπου II και στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης επιπλοκών σε άτομα με διαβήτη. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον μισές από όλες τις περιπτώσεις διαβήτη τύπου II θα μπορούσαν να προληφθούν αν μπορούσε να αποφευχθεί η αύξηση του βάρους.

 

 

Διαβητικό πόδι

Πρέπει ο διαβητικός να μάθει πως να ελέγχει και πως να περιποιείται κάθε μέρα τα πόδια του.

Αν υπάρχουν κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα ο έλεγχος και η περιποίηση των ποδιών πρέπει να γίνονται σχολαστικά.

Συμπτώματα

 • Το πόδι δεν έχει καμία αίσθηση

 • Πόνος στα πόδια κατά το βάδισμα

 • Παραμορφώσεις ή κάλοι στα πόδια

 • Έχει δημιουργηθεί έλκος στα πόδια

Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που πρέπει να συνυπάρχουν με το σακχαρώδη διαβήτη για να δημιουργηθεί το διαβητικό πόδι.

Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες:

1. Το κάπνισμα.

2. Η έκθεση των ποδιών σε τραυματισμούς (μηχανικούς, θερμικούς ή χημικούς).

3. Η μη έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας σε περίπτωση προβλήματος στα πόδια.

 

Το κάπνισμα ευθύνεται, ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό από τον διαβήτη, για την εμφάνιση περιφερικής αγγειοπάθειας.

Όπως ήδη αναφέρθηκε τα τραυματικά ερεθίσματα είναι τριών κατηγοριών:

Θερμικά τραύματα:

Δημιουργούνται όταν ο ασθενής, προκειμένου να ζεστάνει τα πόδια του χρησιμοποιεί θερμοφόρα. Επίσης όταν το καλοκαίρι περπατάει ξυπόλητος σε ζεστή άμμο ή όταν κάνει μπάνιο ή ποδόλουτρο σε πολύ ζεστό νερό.

Αν τα πόδια παγώνουν το βράδυ, η ασφαλέστερη λύση είναι ζεστές κάλτσες, οι εντριβές με οινόπνευμα πρέπει να αποφεύγονται διότι δημιουργούν έντονη ξηρότητα.

Μηχανικά τραύματα:

Οι πιο συχνά εμφανιζόμενοι τραυματισμοί οφείλονται σε μηχανικά ερεθίσματα. Ποια είναι αυτά;

Τραυματισμός από ψαλίδι, στην προσπάθεια να κοπούν τα νύχια. Κόψιμο με ξυραφάκι που χρησιμοποιήθηκε για την αφαίρεση κάλου. Τραυματισμός από αιχμηρό αντικείμενο που πάτησε ο ασθενής χωρίς να το αντιληφθεί, ενώ περπατούσε ξυπόλητος. Ερεθισμός, κοκκινίλα σε κάποιο δάκτυλο ή στο πλάι του πέλματος από στενό παπούτσι.

Πώς να αποφύγουμε τους παραπάνω τραυματισμούς;

Τα νύχια πρέπει να κονταίνουν με λίμα και να μην κόβονται με ψαλίδι.

Οι κάλοι πρέπει να αφαιρούνται σιγά σιγά με ελαφρόπετρα.

Σε καμιά περίπτωση, δεν πρέπει να περπατάτε ξυπόλητοι.

Τα παπούτσια πρέπει να είναι άνετα, ούτε στενά αλλά ούτε και φαρδύτερα από όσο χρειάζεται. Πρέπει να έχουν τέτοιο σχήμα ώστε το πόδι να μη συμπιέζεται για να χωρέσει. Π.χ. μυτερές γόβες. Πολλές φορές ακούμε τη δικαιολογία: "δεν τα φοράω συνήθως, τα έβαλα μόνο για λίγο μέχρις ότου έρθω εδώ". Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να γίνει το κακό. Ακόμα και με μισή ώρα πίεσης το πόδι, που έχει ήδη κάποιου βαθμού κακή αιμάτωση, μπορεί να παρουσιάσει μεγάλο και απειλητικό πρόβλημα.

Τα παπούτσια με κορδόνια ή τα αθλητικά που είναι μαλακά, πρέπει να προτιμώνται.

Χημικά τραύματα:

Δημιουργούνται από τη χρησιμοποίηση κερατολυτικών ουσιών που υπάρχουν σε διάφορα τσιρότα, και χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση των κάλων. Όπως αναφέρθηκε ήδη, οι κάλοι πρέπει να αφαιρούνται με τρίψιμο με ελαφρόπετρα.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι:

α) οι μυκητιάσεις, κυρίως ανάμεσα στα δάχτυλα και

β) τα σκασίματα στην πτέρνα που οφείλονται σε αυξημένη ξηρότητα στην περιοχή.

Οι μυκητιάσεις εμφανίζονται συνήθως ανάμεσα στα δάχτυλα, οφείλονται κατά κύριο λόγο σε αυξημένη υγρασία. Το καλό στέγνωμα ανάμεσα στα δάχτυλα, η αποφυγή νάυλον κάλτσας και η συχνή αλλαγή παπουτσιών, μέσα στο 24ωρο, συμβάλλουν σημαντικά στην αποφυγή εμφάνισης μυκητιάσεως.

Τα σκασίματα στη φτέρνα, όπως και οι μυκητιάσεις, έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούν ανοίγματα στο δέρμα απ' όπου μπαίνουν μικρόβια με επακόλουθο τη φλεγμονή.

Όταν υπάρχει ξηρότητα έστω και μικρού βαθμού, πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη χρήση ειδικής μαλακτικής αλοιφής. Η επάλειψη με την αλοιφή πρέπει να γίνεται μόνο στη φτέρνα και όχι ανάμεσα στα δάχτυλα. Αν δεν υπάρχει ξηρότητα δεν θα δημιουργηθούν σχάσεις με τα γνωστά επακόλουθα.

 

Τέλος πρέπει να τονιστεί ότι αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η έγκαιρη ενημέρωση του γιατρού σε περίπτωση που θα εμφανιστεί και ο παραμικρός τραυματισμός ή κοκκινίλα στο πόδι.

Τη φροντίδα των ποδιών πρέπει να την έχει και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, δεδομένου ότι το άτομο που έχει διαβήτη μπορεί να εμφανίζει μειωμένη όραση, π.χ. λόγω καταρράκτη, έτσι ώστε να μη βλέπει τις αλλοιώσεις στα πόδια. Πολλές φορές είναι δύσκολο για τα ηλικιωμένα άτομα να ελέγξουν την επιφάνεια των ποδιών τους γιατί δεν μπορούν να σκύψουν.

Τόσο οι ασθενείς όσο και όλοι όσοι ασχολούνται με τα επαγγέλματα υγείας, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο συστηματικός έλεγχος των ποδιών είναι απαραίτητος για την πρόληψη και αποφυγή ακρωτηριασμών.

 

 

Το Βήμα του Καρδιοπαθούς

 

Το Blog των καρδιοπαθειών

 

Περισσότερα...


Μάθε για την ανατομία και φυσιολογία της καρδιάς

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πληροφορίες για διατροφή 

και δίαιτες

Η υγιεινή διατροφή εξασφαλίζει γερή καρδιά και σώμα.

Διάβασε  για

 • Δίαιτες

 • Μεσογειακή

    διατροφή

 • Βιταμίνες,

     ιχνοστοιχεία

Περισσότερα.....


Go Shopping!

 

 

Προστάτεψε

μια ζωή 

Μπορείς...

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

Τρεις στους δέκα με διαβήτη

Τρεις στους δέκα ενήλικες που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας απειλούνται από σακχαρώδη διαβήτη ή πάσχουν χωρίς να το γνωρίζουν ή αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Το 7,9% των ατόμων άνω των τριάντα ετών πάσχουν από τη νόσο αλλά το αγνοούν, ενώ ένα ποσοστό περί το 20% εμφανίζουν παθολογικές τιμές σακχάρου χωρίς να έχουν αναπτύξει προς το παρόν ενεργή νόσο (προδιαβήτης).

Προβλέπουν αύξηση

Τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβεβαιώνουν και στη χώρα μας τις δυσοίωνες προβλέψεις για αλματώδη αύξηση της συχνότητας του σακχαρώδη διαβήτη, γεγονός που αποδίδεται στην κακή διατροφή, την επιδημία της παχυσαρκίας και την καθιστική ζωή.

Λόγω των αιτίων αυτών αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού αναμένεται πολύ γρήγορα διπλασιασμός των πασχόντων από διακόσια εκατομμύρια παγκοσμίως το 2000 σε τετρακόσια εκατομμύρια το 2030.

Η νόσος λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις με δυσοίωνες προβλέψεις για την υγεία μας, καθώς συνδέεται με αυξημένους θανάτους από αγγειοπάθειες και ιδιαίτερα από στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια.

Το 19,6% των ενηλίκων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Στις ηλικίες άνω των 54 ετών, ο κίνδυνος αυξάνεται και αφορά το 38,8% του πληθυσμού.

Το 7,9% του δείγματος έπασχαν από έκδηλο διαβήτη χωρίς να το γνωρίζουν.

Το 11,3% εμφάνισαν αυξημένες τιμές σακχάρου νηστείας (110-125 mgr%), που όμως δεν χαρακτηρίζονται διαβήτης.

Άλλο ένα 11,3% εμφάνισαν παθολογικά υψηλές τιμές σακχάρου μετά τη χορήγηση γλυκόζης (140-200 mgr%). Οι τιμές αυτές του σακχάρου (νηστείας και μετά τη χορήγηση γλυκόζης) χαρακτηρίζονται προδιαβήτης, καθώς οι εξεταζόμενοι έχουν πιθανότητα 30-50% να αναπτύξουν ενεργή νόσο μέσα σε μια πενταετία.

 

| Home | Καρδιά | Εξετάσεις | Παθήσεις | Επείγοντα | Φάρμακα | Οδηγίες |

| Λεξικό των καρδιολογικών όρων |

| Υπέρταση | Έμφραγμα | Υψηλή χοληστερίνη | Αρρυθμίες |

 

Σοβαρή Υπενθύμιση: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο InCardiology Web Site έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε-ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.

Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το InCardiology προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό το InCardiology δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.

Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο InCardiology από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.

Το InCardiology δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία στείλε e-mail.

Copyright © 1999-2013 InCardiology