| Λεξικό| Καρδιακή ανεπάρκεια | Αιφνίδιος θάνατος | Συγκοπή |

    

Συμπτώματα καρδιακών παθήσεων
Στεφανιαία νόσος

Υπέρταση

Υπερλιπιδαιμία
Καρδιακή ανεπάρκεια
Βαλβιδοπάθειες
Μυοκαρδιοπάθειες
Συγκοπή-Λιποθυμία
Αγγειακά επεισόδια

Σακχαρώδης διαβήτης

Αρρυθμίες

Γενικά

 • Φλεβοκομβικός ρυθμός

 • Διάγνωση των αρρυθμιών

 • Ηλεκτροκαρ-διογραφικές τεχνικές στην αποκάλυψη των αρρυθμιών

Υπερκοιλιακές αρρυθμίες

 

   Κολπική μαρμαρυγή

 

Κοιλιακές αρρυθμίες

 

Σύνδρομα προδιέγερσης

 

Ηλεκτρικά μέσα ανάταξης αρρυθμιών

 

Σύνδρομο μακρού OT

 • Πολύμορφη κοιλιακή ταχυκαρδία

 

Καρδιακές συσκευές

  

Σχετικά θέματα σε άλλες ενότητες

Παχυσαρκία
Όγκοι της καρδιάς
Καρδιά και σεξ
Άλλες καρδιακές παθήσεις

 

 

Γενετικά σύνδρομα που προδιαθέτουν σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Μόνον το 1/3 των θυμάτων αιφνίδιου θανάτου μπορεί προς το παρόν να αναγνωρισθούν λόγω υποκείμενου σοβαρού καρδιακού προβλήματος, όπως σοβαρή δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας λόγω προηγούμενου εμφράγματος ή υποκείμενης μυοκαρδιοπάθειας. Η πλειονότητα όμως των αιφνίδιων θανάτων (περίπου τα 2/3) επισυμβαίνουν σε ασθενείς με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία και μεταξύ αυτών 1 στους 10 πάσχει από αναγνωρίσιμη αρρυθμογενή καρδιοπάθεια.

 

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αλγόριθμοι ή παράγοντες κινδύνου που να προσδιορίζουν αυτά τα άτομα πριν να συμβεί το πρώτο αρρυθμικό επεισόδιο, αλλά υπάρχουν νοσολογικές οντότητες που συνδέονται με υψηλό κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο, η πλειονότητα των οποίων κληρονομείται ή καθορίζεται γενετικά. Ένα απλό αλλά ισχυρό κλινικό εργαλείο για την αναγνώριση αυτών των ατόμων είναι το οικογενειακό ιστορικό. Αιφνίδιος θάνατος πριν από την ηλικία των 60 σε συγγενή πρώτου βαθμού, αλλά επίσης ανεξήγητα ατυχήματα, π.χ. αυτοκινητικά δυστυχήματα χωρίς να εμπλέκονται αλκοόλ, κακοκαιρία, ή άλλες πιθανές εξηγήσεις, θα πρέπει να οδηγούν σε περαιτέρω διερεύνηση.

 

Συμπτώματα όπως ταχυπαλμίες και λιποθυμίες μπορεί επίσης να χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση, αν αυτά είναι τόσο συχνά και τις περισσότερες φορές δεν οφείλονται σε κοιλιακές αρρυθμίες. Το οικογενειακό ιστορικό μπορεί μάλιστα να προσδιορίσει μέχρι και τα 2/3 των ασθενών με κληρονομούμενη αρρυθμιογενή νόσο. Επιπρόσθετα, το ΗΚΓ μπορεί να διαγνώσει αρκετούς ασθενείς με γενετική νόσο (σύνδρομο μακρού ή βραχέος QT, σύνδρομο Brugada, σύνδρομο Wolff-Parkinson-White, αρρυθμιογόνο δυσπλασία της δεξιάς κοιλίας, οικογενή υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια). Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται υπερηχοκαρδιογράφημα ή περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις για τη σωστή διάγνωση.

 

Προς το παρόν γενετικές εξετάσεις διενεργούνται μόνον για να επιβεβαιώσουν μια διάγνωση για την οποία έχει τεθεί κλινική υποψία. Ίσως στο μέλλον οι γενετικές εξετάσεις να είναι περισσότερο προσιτές και πρακτικές και να θέτουν ευκολότερα και πιο καθοριστικά τις σωστές διαγνώσεις.

Κοιλιακή μαρμαρυγή

   

 

Τι είναι η κοιλιακή μαρμαρυγή;

Στις κοιλίες επικρατεί ένας χαώδης ρυθμός με συχνότητα ερεθισμάτων 300-4000 ανά λεπτό έτσι διάφορα τμήματα του κοιλιακού μυοκαρδίου συσπώνται και χαλαρώνονται χωρίς κανένα συντονισμό. Πρόκειται για μία αρρυθμία κατά την οποία οι κοιλίες παύουν να εκτελούν μια οργανωμένη συστολή. Αποτέλεσμα είναι η ανυπαρξία αποτελεσματικής κοιλιακής σύσπασης και διακοπή της κυκλοφορίας. Ουσιαστικά είναι μία θανατηφόρα αρρυθμία αν δεν αντιμετωπισθεί με ηλεκτρική ανάταξη σε 3 λεπτά. Αποτελεί τον συχνότερο μηχανισμό αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Η διάγνωση της γίνεται όταν σε ασθενή με απώλεια της συνείδησης καταγραφεί στο ΗΚΓ άμορφη και ανώμαλη κυματοειδής παραμόρφωση της ισοηλεκτρικής γραμμής, χωρίς να είναι δυνατή η διάκριση των κυμάτων Ρ, των συμπλεγμάτων QRS, του τμήματος ST και των κυμάτων Τ. Αποτελεί την αρρυθμία με την οποία συνήθως καταλήγουν οι ασθενείς, ανεξάρτητα από την πρωτοπαθή καρδιακή ή εξωκαρδιακή νόσο.

            

  

 

Φυσιολογικός φλεβοκομβικός ρυθμός που εκφυλίζεται απότομα σε πολύ γρήγορη κοιλιακή ταχυκαρδία και εν συνεχεία σε κοιλιακή μαρμαρυγή. Ο ασθενής γρήγορα χάνει τις αισθήσεις του αφού η κυκλοφορία του αίματος σταματάει. Εάν μέσα σε 3-5 λεπτά δεν εφαρμοστεί απινίδωση ο ασθενής θα πεθάνει (αιφνίδιος θάνατος). Εάν δεν υπάρχει απινιδωτής πρέπει να γίνει καρδιαοναπνευστική αναζωογόνηση μέχρι τη μεταφορά σε νοσοκομεία για να γίνει εκεί η απινίδωση. 

      

Παρόμοιο ηλεκτροκαρδιογράφημα με το προηγούμενο σε ασθενή με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου

    

Ποια τα αίτια της κοιλιακής μαρμαρυγής;

Εμφανίζεται πάντα σαν επιπλοκή οργανικών παθήσεων της καρδιάς. Τα πιο συχνά αίτια είναι:

 • Στεφανιαία νόσος ιδιαίτερα το έμφραγμα του μυοκαρδίου

 • Ιδιοπαθής βλάβη της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς

 • Μυοκαρδιοπάθειες

 • Υπερτασική καρδιοπάθεια

 • Βαλβιδοπάθειες

 • Σοβαρές ηλεκτρολυτικές διαταραχές (δηλαδή μεγάλες αυξήσεις ή μειώσεις του καλίου, του ασβεστίου και άλλων ηλεκτρολυτών στο αίμα)

 • Άλλες μεταβολικές διαταραχές

Κοιλιακή μαρμαρυγή μπορεί να συμβεί στη διάρκεια χορήγησης αντιαρρυθμικών φαρμάκων υποξίας, ισχαιμίας, κολπικής μαρμαρυγής και πολύ ταχέων κοιλιακών συχνοτήτων στο σύνδρομο προδιέγερσης, μετά από ηλεκτρικό σοκ που χορηγείται στη διάρκεια καρδιοανάταξης ή τυχαία από ακατάλληλα γειωμένο εξοπλισμό καθώς και στη διάρκεια ανταγωνιστικής κοιλιακής βηματοδότησης για τον τερματισμό κοιλιακής ταχυκαρδίας.

Κλινική εικόνα

Από την κοιλιακή μαρμαρυγή μπορεί να προηγηθούν κοιλιακές έκτακτες συστολές, κοιλιακή ταχυκαρδία ή να εμφανιστεί αιφνίδια χωρίς καμία προειδοποίηση. Ο άρρωστος ξαφνικά χάνει τις αισθήσεις του, γίνεται ωχρός και εμφανίζει αραιά και ρεγχώδη αναπνοή. Ο σφυγμός είναι αψηλάφητος και η λήψη της ΑΠ αδύνατη. Η κυκλοφορία σταματάει τελείως, ακολουθεί κυάνωση, διαστολή (μυδρίαση) της κόρης των οφθαλμών και σπασμοί λόγω ανοξίας του εγκεφάλου. Αν δεν αποκατασταθεί η καρδιακή λειτουργία μέσα σε 3-4’ επέρχεται ο θάνατος.

Ποια η θεραπεία;

Μόλις διαπιστωθεί η κοιλιακή μαρμαρυγή πρέπει να γίνει ηλεκτρική απινίδωση με ασυγχρόνιστη κένωση συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος με την συσκευή που λέγεται απινιδωτής.

 

Εφαρμογή απινίδωσης σε ασθενή με κοιλιακή μαρμαρυγή.

 

Εάν δεν υπάρχει απινιδωτής γίνεται καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (τεχνητή αναπνοή και μαλάξεις) μέχρι ο ασθενής να φτάσει στο νοσοκομείο.

Αν μετά την απιδίνωση δεν αποκατασταθεί ο καρδιακός ρυθμός, συνεχίζει η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και η χορήγηση φαρμάκων

 

 

Διάβασε περισσότερα

 

| Home | Καρδιά | Εξετάσεις | Παθήσεις | Επείγοντα | Φάρμακα | Οδηγίες |

| Λεξικό των καρδιολογικών όρων |

| Υπέρταση | Έμφραγμα | Υψηλή χοληστερίνη | Αρρυθμίες |

 

Σοβαρή Υπενθύμιση: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο InCardiology Web Site έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε-ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.

Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το InCardiology προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό το InCardiology δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.

Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο InCardiology από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.

Το InCardiology δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία στείλε e-mail.

Copyright © 1999-2013 InCardiology